10 en 11 november 2020 Expo Houten
Aanvang over:
blackbox

Verzekeraars willen blackbox voor ieder voertuig

Gepubliceerd: 15 maart 2018

Donderdag 15 maart, 2018. Verzekeraars vinden dat voertuigen moeten worden uitgerust met een zogenoemde Event Data Recorder (EDR), zodat bij een ongeluk de ongevalsomstandigheden snel beschikbaar komen. Dat blijkt uit hun gisteren gepubliceerde position paper ‘Voertuigdata: de klant aan het stuur’.

Invoering van een dergelijke blackbox is één van aanbevelingen die het Verbond van Verzekeraars doet in hun position paper. Na een ongeval kan een onafhankelijke partij, bijvoorbeeld de politie, de ongevalsdata uitlezen. De verzekeraar kan dan snel een oordeel vormen over de aansprakelijkheid. Dat leidt tot snellere afwikkeling van (letsel)schade.

In het paper houden verzekeraars daarnaast een pleidooi om consumenten de baas te laten zijn over hun eigen autodata, die nu in handen van autofabrikanten zijn. Het Verbond doet voorstellen om die data beschikbaar te maken voor nuttige toepassingen via een onafhankelijke, niet-commerciële instantie. ‘Een voertuigfabrikant kan zich de voertuigdata niet toe-eigenen enkel en alleen omdat een consument zijn voertuig heeft gekocht”, schrijft het Verbond.

Certificering
Verzekeraars pleiten voor een niet-commerciële instantie die de data beheert, zodat veel partijen met behulp van die data aantrekkelijke producten kunnen aanbieden aan consumenten, die vrij moeten kunnen kiezen bij wie ze die producten afnemen.

Ook is het Verbond voorstander van certificering van apparatuur, keurmerken en toegangseisen van leveranciers en fabrikanten van ict-toepassingen in auto’s. Vooral nu er steeds meer auto’s via internet in verbinding staan met andere voertuigen of apparaten wordt ‘dataveiligheid’ een belangrijk aspect.

Deel dit artikel:
10051