10 en 11 november 2020 Expo Houten
Aanvang over:

Vanaf 20 mei visuele controle op roetfilters onderdeel APK

Gepubliceerd: 24 april 2018

Het programma EenVandaag bracht maandagavond 16 april het nieuws naar buiten dat autoverhuurder Bo-rent op grote schaal roetfilters zou hebben laten verwijderen onder hun Mercedes-Benz Sprinters. Het verwijderen van roetfilters is sinds 1 oktober 2017 verboden. Vanaf 20 mei 2018 is een visuele controle op roetfilters onderdeel van de APK.

BOVAG zet de regels rondom roetfilters voor u op een rij.

 1. Is het hebben van een roetfilter verplicht? Personenauto’s vanaf bouwjaar 2011 en bestelauto’s vanaf bouwjaar 2012 zijn vanuit de fabriek standaard van een roetfilter voorzien. Bij deze auto’s is het hebben van een roetfilter verplicht. Bij auto’s en bestelauto’s van vóór deze bouwjaren die geregistreerd staan bij de RDW als auto mét roetfilter is het hebben van een werkende filter ook verplicht.
   
 2. Hoe wordt gecontroleerd of er een roetfilter aanwezig is? Vanaf 20 mei 2018 is de controle op de aanwezigheid van een roetfilter onderdeel van de APK. De keurmeester doet tijdens een APK een visuele controle. Kan de keurmeester geen roetfilter zien, of stelt hij vast dat de roetfilter zwaar beschadigd is, dan keurt hij de auto af.
   
 3. Wat zijn de opties voor autobezitters met auto waarvan de roetfilter verwijderd is of niet werkt? Als de auto na 20 mei 2018 afgekeurd wordt omdat de roetfilter afwezig of kapot is dan moet dit, net als bij andere afkeurpunten, hersteld worden. Bij personenauto's van voor 2011 en bestelauto's van voor 2012 waarbij in het RDW-register staat dat er een roetfilter aanwezig zou moeten zijn is dit niet verplicht. Laat de autobezitter het echter niet herstellen dan verandert de registratie bij de RDW en gaat per 2019 de wegenbelasting aanzienlijk omhoog.
   
 4. Wat zijn de consequenties als ik toch een roetfilter verwijder? Het verwijderen van een roetfilter is volgens de Wegenverkeerswet strafbaar en de consequenties daarvan voor de voertuigeigenaar kunnen uiteenlopen van een geldboete tot gevangenisstraf.
   
 5. Wanneer mag een roetfilter wél permanent worden verwijderd? Onder bepaalde omstandigheden is het toegestaan om een roetfilter bij oudere voertuigen wel te verwijderen. Zie daarvoor de website van de RDW.

   
Deel dit artikel:
10051