10 en 11 november 2020 Expo Houten
Aanvang over:
Ecotap_Emoss_Ontheffing_C-rijbewijs.jpg

Tijdelijke vrijstelling rijbewijs C voor ZE-bestelwagens

Gepubliceerd: 28 maart 2019

Vanaf half mei dit jaar tot eind 2022 start de overheid een proef met vrijstelling van rijbewijs C voor uitstootloze bestelwagens. Op dat moment mogen bestuurders met enkel rijbewijs B een bestelwagen met een maximummassa tussen de 3500 kg en 4520 kg.

Behalve de vrijstelling voor het rijbewijs C vervalt ook de tachograafplicht tijdens de proef.

Chauffeurs hoeven bij dit experiment niet te beschikken over een rijbewijs C met code 95 te beschikken. Momenteel is dat wel verplicht voor chauffeurs in beroeps-goederentransport. Het experiment maakt onderdeel uit van de Green Deal Zero Emission Stadslogistiek.

Deelname
Alleen bedrijven die zijn aangesloten bij deze Green Deal ZES, kunnen deelnemen. In de pilot kan met elektrische bestelbussen worden gereden met een groter laadvermogen, zonder dat de chauffeur in het bezit hoeft te zijn van rijbewijs C. Voor de chauffeur is rijbewijs B voldoende. Daarbij moet het extra laadgewicht wel worden gebruikt voor extra accucapaciteit. De chauffeurs die de aangepaste bestelauto’s gaan rijden, hebben naast rijbewijs-B een aanvullende cursus gedaan. De cursus moet voldoen aan de randvoorwaarden en eisen die het CBR stelt. De cursus kan gegeven worden door instructeurs die in het bezit zijn van rijbewijs C. 

Klik hier voor meer informatie

Deel dit artikel:
10051