10 en 11 november 2020 Expo Houten
Aanvang over:

Raam in dakrand toch geen zijruit; naheffing van de baan

Gepubliceerd: 05 maart 2018

Een opmerkelijk relaas vanuit het schemergebied tussen wel of geen bijtelling betalen voor een bestelauto: een Land Rover Defender op grijs kenteken moest in eerste instantie bijtelling betalen vanwege de schuine bovenraampjes. De rechter trok daar echter een streep door.

De Defender in kwestie heeft een dakconstructie met een afronding aan beide kanten van de auto. In die schuine afronding van de dakconstructie bevond zich aan beide zijden een circa 15 centimeter hoog, langgerekt, schuin raampje. De belastingdienst merkte deze ramen aan als zijramen, schrijft Jan Rolleman van AMD automotive fiscalisten op haar website. Gevolg was een fiscale naheffing omdat de auto volgens de belastingdienst niet aan de zogenaamde inrichtingseisen voldeed dat onder andere stelt dat de auto geen zijruiten mag hebben. Fiscaal wordt het dan een personenauto met BPM-heffing en hoog MRB-tarief als gevolg.

De rechter oordeelde echter anders: “Gelet op de vorm en plaats van de raampje, is de rechtbank van oordeel dat niet gezegd kan worden dat zich aan de linkerkant van de laadruimte een zijruit bevindt. Er is geen sprake van een in de zijwand geplaatst raam. Door het van de dakconstructie deel uitmakende raampje kan voorts noch door de bestuurder, noch door de bijrijder, opzij naar buiten worden gekeken”.

De rechtbank woog ook mee dat de blinderingseis is ingesteld om het particuliere gebruik van bestelauto's terug te dringen. Door de 'blinderingseis' wilde de wetgever een duidelijk visueel onderscheid te maken tussen een normale personenauto en een grijs kenteken. Deze auto is visueel duidelijk te onderscheiden van een normale personenauto, nu er vanuit de laadruimte geen enkel zicht door een ruit naar links is. De naheffing ging hiermee van tafel.


 

Deel dit artikel:
10051