10 en 11 november 2020 Expo Houten
Aanvang over:

Overzicht verkoopcijfers bestelauto’s per model 2018

Gepubliceerd: 10 januari 2019

Afgelopen jaar werden een 79.171 nieuwe bestelwagens verkocht tegenover 73.478 stuks in het vorige jaar, een toename van 8 procent. Daarmee noteert de Nederlandse bestelautomarkt voor het zesde keer op rij een dikke plus.
 

Het compacte bestelautosegment groeide met 3 procent, terwijl het grote bestelauto segment met 15 procent groeide. Het middelgrote segment nam met 4 procent toe. De Pick-up trucks beleven nagenoeg gelijk. De naar grijs kenteken omgebouwde SUV’s (CDV) groeide met 38 procent. De markt van het grote bestelauto’s wordt gedomineerd met 26 procent door de Mercedes-Benz Sprinter, gevolgd door de Renault Master (15%). Beide modellen moesten ten opzichte van vorig jaar een procent aandeel inleveren, ten koste van de Iveco Daily en de MAN TGE. De Volkswagen Crafter groeide met een half procent iets harder dan de markt.Het middelgrote bestelautosegment is gezamenlijk goed voor 40 procent en groeide met 4 procent. De Volkswagen Transporter is ruim 6.500 stuks en een aandeel van 21 procent nog steeds marktleider in zijn segment. De Ford Transit Custom is sinds dit jaar tweede, terwijl de Renault Trafic sinds dit jaar op een derde positie is komen te staan. Opvallend zijn de sterke groeiers zoals de Peugeot Expert, Fiat Talento en de Toyota Proace.
 Het Compacte bestelautosegment groeide met 3 procent. Koploper met 6.520 stuks is Volkswagen met de Caddy (28%), gevolgd door de Peugeot Partner (15%) en de Ford Transit Connect (12%). Opvallende groeiers zijn de Renault Kangoo en de Peugeot Partner.


De omgebouwde personenwagens en SUV’s (3%) en de pick-up trucks (2%) zijn samen goed voor 5 procent van de bestelautomarkt. De markt voor de pick-up trucks bleef op 10 stuks nagenoeg hetzelfde, terwijl de markt voor de naar grijs kenteken omgebouwde SUV’s met 38 procent steeg. Marktleider in het pick-upsegment is nog steeds de Dodge Ram, gevolgd door Ford Ranger die het met 2 auto’s verschil net won van de Toyota Hi-Lux. De sterkste groeier is Volkswagen met de Amarok.Tekst: Jasper Engel
 

Deel dit artikel:
10051