10 en 11 november 2020 Expo Houten
Aanvang over:

Overzicht verkoopcijfers bestelauto’s per model 1e halfjaar 2018

Gepubliceerd: 09 juli 2018

In de periode van januari tot en met juni 2018 werden totaal 44.010 nieuwe bestelwagens afgeleverd tegenover 41.555 stuks in dezelfde periode vorig jaar - een toename van 5,9 procent. Het compacte bestelautosegment daalde in het eerste halfjaar (-0,8%) terwijl de grote bestelauto (+18,2%) sterk groeide.

Segment-indeling 
De bestelauto’s in dit overzicht zijn ingedeeld in 5 segmenten*: compact, middelgroot, groot, pick-up trucks en - de naar grijs kenteken omgebouwde - SUV’s en MPV’s. De modellen die in dit laatste segment vallen, worden veelal achteraf omgebouwd naar grijs kenteken. Dit segment groeide (+ 47%) het hardst.

De compacte variant van de bestelwagen biedt plaats voor twee, maar soms ook drie inzittenden. Daarnaast is er een beperkte ruimte voor het vervoeren van goederen. Het leeggewicht van dit type bestelwagens loopt tot ongeveer 1.500 kg. Daarom is dit leeggewicht aangehouden als grens waaronder bestelwagens tot deze categorie behoren. Het gemiddelde leeggewicht is 1.250 kg en de laadcapaciteit komt tot 1.200 kg. Met ruim 300.000 voertuigen is dit de op één na grootste groep binnen de categorie bestelwagens.

De middelgrote bestelwagens zijn gedefinieerd als voertuigen met een leeggewicht tussen de 1.500 en 2.000 kg. Het gemiddelde leeggewicht is ongeveer 1.800 kg en de gemiddelde laadcapaciteit bedraagt 1.200 kg. Gezien het hoge gemiddelde laadvermogen in kg en het minder dan maximaal mogelijke laadvolume van de middelgrote bestelwagen, wordt dit type voertuig vooral ingezet voor servicewerkzaamheden zoals in de bouw- en installatiesector. In sommige gevallen wordt deze bestelwagen uitgevoerd met een dubbele cabine voor maximaal 6 inzittenden. Met ongeveer 400.000 actieve bestelauto’s zijn er van deze categorie de meeste voertuigen geregistreerd.


Grote bestelwagens zijn gedefinieerd als de voertuigen met een leeggewicht tussen 2.000 en 3.000 kg. Het gemiddelde leeggewicht bij de gesloten bestelwagen varianten bedraagt ongeveer 2.100 kg bij voorwielaangedreven modellen en 2.300 kg indien er sprake is van achterwielaandrijving. 25% van de grote bestelwagens wordt gebouwd als chassis-cabine die achteraf wordt voorzien van een opbouw.
Deze uitvoeringen komen door het eigen gewicht vermeerderd met het gewicht van de opbouw op gemiddeld 2.800 kg. Doordat het maximaal gewicht in geladen toestand ook hoger is, is het laadvermogen bij gesloten bestelwagens (verschil tussen maximale massa van 3500 kg en het leeggewicht) ongeveer 1.300 kg en 700 kg in het geval van een chassis-cabine met een opbouw. Grote bestelwagens met een dubbele cabine, kunnen maximaal 7 inzittenden vervoeren. Het aantal voertuigen dat binnen deze categorie bestelwagens valt bedraagt ongeveer 160.000.

Een pick-up truck is een lichte bedrijfswagen met een gesloten (dubbele) cabine en een open laadruimte met lage zijkanten en achterklep. In de jaren vijftig begonnen consumenten pick-ups te kopen voor lifestyle-doeleinden. Uit onderzoek blijkt dat minder dan 15% van de eigenaren het werk als het primaire doel van de pick-up truck gebruiken. Tegenwoordig wordt de pick-up truck in Noord-Amerika voornamelijk gebruikt als een personenauto. De verkoopaantallen zijn goed voor ongeveer 18% van de totale voertuigen die in de VS worden verkocht. In Europa ligt dat getal vanwege de andere wetgeving veel lager.

* Over de segment-indeling bij bestelwagens bestaan nogal wat discussies in sommige gevallen zouden 7 verschillende segmenten een betere oplossing zijn. Bij de merken: Ford, Citroën, Peugeot en Fiat komen er in het compacte segment meerdere modellen voor. datzelfde geldt voor Nissan in het middelgrote segment met de NV200 en NV300. Omdat de volumes beperkt zijn en de specificaties elkaar overlappen hebben wij ervoor gekozen om deze segmenten samen te voegen. De prestaties per model staan uiteraard weergeven in de verschillende tabellen.

Van onze redacteur: Jasper Engel

Deel dit artikel:
10051