10 en 11 november 2020 Expo Houten
Aanvang over:
Leiden green deal ZES

Leiden nu ook bij Green Deal Zero Emission Stadslogistiek

Gepubliceerd: 11 maart 2019

Leiden sluit zich aan bij de Green Deal Zero Emission Stadslogistiek (ZES). Daarin wordt gestreefd naar een emissievrije stadsdistributie in 2025 en een ‘gelijk speelveld’ zodat ondernemers weten waar ze aan toe zijn. 

In december 2018 ondertekenden al 19 gemeenten in de provincie Zuid-Holland de Green Deal ZES. Dat de gemeenten Leiden nu ook aansluit zorgt ervoor dat het draagvlak voor het gebruik van schone voertuigen steeds groter wordt. Dat moet een belangrijk signaal zijn voor voertuigproducenten van elektrische bestel –en vrachtauto’s. Het streven is om de komende tijd nog meer gemeenten aan te sluiten.

De partijen willen dat de toegang tot de binnenstad in alle steden gelijk is, op die manier kunnen ze met één voertuig verschillende steden achter elkaar bevoorraden. Gelijke regels zijn daarbij belangrijk. Ook wordt er gewerkt aan uitbreiding van elektrische oplaadinfrastructuur. Bij de diverse laad- en losplekken moeten er voldoende elektrische aansluitpunten zijn.  

De Leidse wethouder Martine Leewis (Duurzaamheid, Mobiliteit & Beheer Openbare Ruimte) tekende afgelopen vrijdag de deal. De provincie Zuid-Holland positioneert zich nadrukkelijk als een belangrijke afzetmarkt voor elektrische voertuigen, maar de Green Deal ZES is een landelijke afspraak tussen gemeenten, bedrijven en ondernemersorganisaties.

Deel dit artikel:
10051