10 en 11 november 2020 Expo Houten
Aanvang over:

Helft werkgevers heeft regels voor smartphonegebruik

Gepubliceerd: 22 oktober 2018

Ruim de helft van de werknemers heeft instructies van hun werkgever voor het gebruik van de smartphone tijdens het rijden van zakelijke kilometers en 28% van de bedrijven biedt daarbij hulp aan, blijkt uit onderzoek van VVN en VNA. Toch is er nog een wereld te winnen.

Veilig Verkeer Nederland (VVN) en de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) slaan de handen in een om afleiding door smartphone gebruik in de auto te bestrijden. Volgens de VNA hard nodig omdat leaserijders gemiddeld drie keer zoveel kilometers rijden dan andere weggebruikers. Daarbij wees eerder onderzoek van NZO uit dat een derde van de leaserijders aangeeft het lastig te vinden is om de smartphone te negeren. Uit het VVN/VNA-onderzoek blijkt bovendien nu dat bij 35% van de bedrijven het normaal is dat je binnen een half uur een reactie geeft op een berichtje van een collega. “Het is verontrustend te zien dat uit het onderzoek onder de leaserijders blijkt dat het bij 81% van de bedrijven is toegestaan om handsfree te bellen. Bij 10% van de bedrijven staat de werkgever zelfs, het bij wet verboden handheld bellen toe. Ook vinden werkgevers het in ruim 10% van de gevallen een normale zaak dat werknemers berichten lezen en terugschrijven tijdens het rijden. Daar is nog een wereld te winnen”, aldus VVN-directeur Alphons Knuppel.

28 smartphonemaatregelen
Volgens Renate Hemerik, directeur VNA, moeten ook leasemaatschappijen hun verantwoordelijkheid nemen. Zij roept bovendien leaserijders en werkgevers op om smartphonegebruik een onderwerp van gesprek te maken binnen de organisatie en met elkaar stevige en werkbare afspraken te maken. Leasemaatschappijen kunnen daarbij een informerende en faciliterende rol spelen.

Veilig Verkeer Nederland heeft hiervoor een overzicht opgesteld van 28 smartphonemaatregelen. Eén van de oplossingen is om de gesprekken en berichten niet binnen te laten komen tijdens het rijden. De onlangs gelanceerde campagne MONO gaat hier ook op in. Eén van de mogelijke maatregelen is de SafeDrivePod. Deze voorkomt afleiding door gebruik van de smartphone via een complete oplossing die er voor zorgt dat de smartphone tijdens het rijden geblokkeerd is. De werkgever kan -wanneer hij dit wenst – zien of de werknemer zich hieraan houdt.
 

Deel dit artikel:
10051