10 en 11 november 2020 Expo Houten
Aanvang over:
BEX_2019-wk16_foto2a

Ford Transit Smart Energy Concept

Gepubliceerd: 15 april 2019

Ford heeft deze speciale Transit, een 10-persoons minibus, ingezet als rijdend laboratorium, waarmee het data wil genereren over het gebruik van elektrische voertuigen. 

Het maximaliseren van efficiënt energiegebruik en daarmee het vergooiden van het rijbereik van elektrische auto’s. Dat is de officiële missie van deze bijzondere Transit. De acceptatie van de EV lijkt een feit; Ford zegt dat 40 procent van de Europese autobezitters bij eerstvolgende aanschaf van een nieuwe auto voor een elektrische model zal kiezen. Tegelijkertijd is er het praktische probleem dat het verwarmen van een auto-interieur tot wel 50 procent van de actieradius kan kosten. Dit probleem geldt minder sterk voor een compacte cabine van een gesloten bestelauto, maar des te meer voor voertuigen voor personenvervoer. Die heeft niet alleen een groot volume om te verwarmen, maar ook deuren die telkens geopend moeten worden zodat er steeds opnieuw koude lucht binnenstroomt. 

Dubbel glas en stoelverwarming
De Transit Smart Energy Concept, die zijn aandrijflijn deelt met de StreetScooter Work XL (de gele auto op de foto’s), heeft na vier uur laden een actieradius van 150 kilometer, die mede wordt bereikt door de toepassing van energiebesparende en energie-genererende voorzieningen. Zo heeft de auto een warmtepomp, die restwarmte uit de aandrijflijn gebruikt om het interieur te verwarmen. Dit vermindert de belasting van het accupakket met 65 procent, waardoor de actieradius van de auto 20 procent groeit. De toegangsdeur gaat niet bij elke halte automatisch open, maar pas wanneer een passagier op een knop drukt. En als de deur open gaat, wordt het klimaatsysteem even stilgelegd. Verder wordt er stoelverwarming en -koeling toegepast (alleen voor de bezette stoelen) en kunnen de passagiers ieder naar behoefte de temperatuur instellen, in plaats van dat de auto aldoor volop wordt verwarmd. Verder zijn er zes zonnepanelen op het dak geplaatst, voor de voeding van een 12V-accu die stroom levert aan elektrische componenten zoals de binnenverlichting. Ook is er dubbel glas toegepast voor een betere isolatie. 

Alle Fords elektrisch
De speciale Transit wordt nu verder ontwikkeld, onder meer in de windtunnel. Hij moet eraan bijdragen dat toekomstige elektrische Fords als mild-hybrid, full-hybrid, plug-in hybrid of geheel elektrische auto’s optimaal gaan functioneren. De Ford Transit die onlangs als EV is onthuld, wordt naar verwachting in 2021 op de markt gebracht. De Tourneo Custom Plug-In Hybrid is eveneens aangekondigd.
 

Deel dit artikel:

Gerelateerde exposanten

10051