10 en 11 november 2020 Expo Houten
Aanvang over:

Ford en VW gaan gezamenlijk bestelauto’s bouwen

Gepubliceerd: 16 januari 2019

Volkswagen AG en Ford Motor Company kondigen vandaag (15 jan. red.) een strategische alliantie aan. Gezamenlijk worden er onder andere bestelauto’s voor de Europese markt ontwikkeld die in 2022 al op de markt moeten komen.

Ook werd er een principe akkoord gesloten over de gezamenlijke ontwikkeling van elektrische, autonome voertuigen en mobiliteitsdiensten. De autofabrikanten verwachten significante kostenvoordelen, zoals Ford CEO Jim Hackett het in een persbericht omschreef. “Bovendien biedt de samenwerking de gelegenheid ons voor te bereiden op het volgende tijdperk in mobiliteit.”

Beide bedrijven nemen geen aandeel in elkaar. De alliantie wordt gezamenlijk aangestuurd onder leiding van Hackett en Volkswagen CEO Herbert Diess. 

De alliantie richt zich eerst op bedrijfswagens (LCV’s) waaronder ook pick-ups. Zowel Ford als VW hebben daarin al sterke (globale) merken als de Ford Transit familie en de Ford Ranger en Volkswagen heeft de Transporter, Caddy en Amarok. Gezamenlijk goed voor ongeveer 1,2 miljoen verkopen vorig jaar. De verkopen van LCV’s wereldwijd zal naar verwachting de komende vijf jaar nog flink aantrekken. De alliantie kan naar verwachting veel ontwikkelingskosten besparen, maar de merken kunnen bijvoorbeeld ook productiefaciliteiten delen. 

Ford gaat zich in de alliantie nu richten op het ontwikkelen en bouwen van een medium pick-up en een grotere bestelauto specifiek voor de Europese markt. Die modellen komen dus ook beschikbaar voor Volkswagen. De Duitsers daarentegen richten zich op de ontwikkelen van een kleinere (stads)bestelwagen. In 2022 moeten de eerste modellen op de markt komen
 

Deel dit artikel:
10051