10 en 11 november 2020 Expo Houten
Aanvang over:
Ducato zijkant

Fiat Ducato Electric: geen standaard elektrische bus!

Gepubliceerd: 03 juli 2019

Fiat Professional heeft de afgelopen dagen de eerste elektrische bestelauto aan de pers getoond. In 2020 komt die op de markt, maar anders dan andere elektrische bestellers wordt deze op maat geconfigureerd voor specifieke klanten(groepen). Daarvoor zijn het afgelopen jaar miljoenen aan testkilometers geanalyseerd.

Die testkilometers zijn niet met de elektrische variant afgelegd, maar met de ‘gewone’ Ducato, zegt Domenio Gostoli, hoofd ontwikkeling Elektrische Voertuigen bij Fiat Professional. “Daarbij is een vracht aan data binnengehaald over hoe onze klanten in hun specifieke bedrijfsvoering de Ducato inzetten. Deze ‘use-by-use’ benadering gaat ervoor zorgen dat klanten met onze 100% elektrische Ducato geld kunnen verdienen. Waarom zou je bijvoorbeeld als koerier een extra grote accu moeten aanschaffen terwijl je per dag niet veel kilometers maakt en bovendien tijd hebt om tussendoor te laden? Bedenk: deze e-Ducato kan in een half uur tijd 100 kilometer aan range bijladen!”

De elektrische Ducato moet dus een ‘TCO-gestuurde business case’ worden. Hij komt er ook in alle carrosserievarianten (zes lengtes, drie hoogtes), iets wat de concurrentie niet aanbiedt. De laadruimte varieert van 10 tot 17 kuub. Er komen twee batterijpakketten waarmee een actieradius van 220 kilometer of 360 kan worden afgelegd. De maximum snelheid bedraagt zo’n 100 km/h. Maar, zoals Gostoli nogmaals benadrukt, in de uiteindelijke configuratie van de bestelauto is de business van de klant leidend. “We bieden eigenlijk geen bestelauto aan, maar een ‘mobility solution’. Klanten worden stakeholders die proactief meewerken aan het creëren van een oplossing die voor hen werkt.”


Domenio Gostoli: de elektrische Ducato als ‘TCO-gestuurde business case’

25% van de markt 

Eind dit jaar gaan de orderboeken open voor de e-Ducato, de eerste pilot-klanten (zo’n 60 fleet-klanten van Fiat Professional) zullen volgend jaar (eind Q1) de eerste auto’s geleverd krijgen. Na de zomer verwacht Fiat Professional de productie volledig op gang te hebben. Per jaar moeten er uiteindelijk 70.000 elektrische Ducato’s van de band rollen. 

Volgens Stéphane Gigou, de hoogste baas van Fiat Professional, kan 25% van de markt nu al prima uit de voeten met een elektrische bestelauto. Kansen voor de elektrische Ducato worden vooral gezien in de groeiende e-commerce handel. Deze bezorgers opereren vaak lokaal en in stedelijk gebied waar het conventionele brandstof-bestellers steeds lastiger wordt gemaakt. Fiat heeft zes business cases (gebruikersprofielen) leidend gemaakt bij de ontwikkeling van de elektrische Ducato. “Daarmee kunnen wij zelfs zeventig procent van deze klantenkring bedienen”, aldus Gigou.


De verkooptrend en cijfers van de gehele EV LCV markt volgens Stéphane Gigou van Fiat Professional

Negentraps automaat

Het nieuws van de elektrische Ducato overschaduwde enigszins de presentatie van de vernieuwde, ‘gewone’ Fiat Ducato. Waarbij het belangrijkste nieuws de komst van een negentraps automaat was, een gezamenlijke ontwikkeling met de specialisten van ZF. Een fijne bestelauto waar Bestelauto Expo uitvoerig kennis mee heeft kunnen maken in Turijn en omgeving. Deze automaat, volgens Fiat Professional de lichtste transmissie in zijn klasse, moet een gunstig brandstofverbruik in alle rijsituaties opleveren. Maar ook hier moet vooral de groeiende e-commerce bedrijfstak profiteren. Al is het maar het extra comfort dat een automaat de bestuurder oplevert met al zijn stop & go’s.De nieuwe Ducato komt na de zomer op de markt in vier dieselsterktes (120, 140, 160 en 180 pk). Prijzen worden later bekendgemaakt. Ook komt er een CNG-versie (3,0 liter benzine, 140 pk). De bestelauto’s worden voorzien van nieuwe rijhulp-& infotainmentsystemen. Fiat wil met de nieuwe range Ducato’s in ieder geval de verkoopranglijsten in Europa verder aanvoeren. In twaalf landen staat de Ducato op één, in zes landen op twee. Ook bijzonder: ongeveer drie op de vier in Europa verkochte campers zijn gebouwd op Ducato-basis.

Tekst: Bart Luteijn
 

Deel dit artikel:
10051