10 en 11 november 2020 Expo Houten
Aanvang over:

Evofenedex: mkb loopt warm voor e-bestelauto

Gepubliceerd: 31 mei 2018

Bijna de helft van de ondernemers in het Nederlandse midden- en kleinbedrijf denkt binnen nu en vijf jaar een of meer elektrische bestelauto’s aan te schaffen. Iets minder dan de helft van hen, achttien procent, wil binnen twee jaar al overstappen op een bestelauto met batterij. Dat blijkt uit onderzoek van evofenedex.

Ondernemersvereniging evofenedex hield het onderzoek bij groothandels in de bouw, bloemen en horeca, onder andere bij Hanos, Zegro, Technische Unie en Flora Holland. Bijna zes op de tien geënquêteerden was daadwerkelijk eigenaar van de bestelbus waarin hij of zij bij de groothandel arriveerde.

Belangrijkste conclusie uit het onderzoek is dat 44 procent van de respondenten (zowel eigenaars als chauffeurs) positief denkt over elektrisch rijden. Mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan, denken ze binnen vijf jaar over te stappen op elektrisch rijden. Voor 18 procent van de respondenten is dat zelfs binnen twee jaar de verwachting. Evofenedex noemt die interesse logisch: mkb-ondernemers rijden veelal korte afstanden in stad of dorp, hebben vaak te maken met milieuzones en zero emission-gebieden en zijn op de hoogte van privileges en ontheffingen.

Verder blijkt dat horecaondernemers en bloemisten het meest positief zijn over elektrisch rijden, ondernemers in de bouwsector hikken nogal aan tegen met name de lage actieradius van elektrische bestelauto’s en het gegeven dat de batterijbussen niet geschikt zijn om zware aanhangers te trekken.

Eén op de zes ondervraagde chauffeurs gaf overigens aan dat het bedrijf waarvoor ze werken al een of meer elektrische auto’s heeft rijden, bij 22 procent van de werkgevers zijn er plannen om een batterijbus aan te schaffen. Sowieso stellen de ondervraagde ondernemers de eis dat de nieuwe elektrische bus in elk geval qua aanschafprijs gelijk moet zijn aan een dieselmodel of dat dat op redelijk korte termijn met de brandstofkosten kan worden gecompenseerd.

Samen met het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat, gemeenten en bedrijven heeft evofenedex afspraken gemaakt over zero-emissie belevering van stadscentra in 2025 binnen de Greendeal ZES. 

Tekst: Bart Luteijn
 

Deel dit artikel:
10051