10 en 11 november 2020 Expo Houten
Aanvang over:
Europcar bestelwagens

Europcar groeit in ‘flexibele’ bestelauto’s

Gepubliceerd: 24 januari 2018

Dinsdag 23 januari, 2018. De huurauto verzekert fleetowners van de broodnodige schil van flexibel vervoer. Helemaal nu de economie flink aantrekt maar bedrijven nog huiverig zijn te investeren in ‘vaste’ voertuigen. ’s Lands grootste autoverhuurder Europcar spint daar garen bij, helemaal als het om bestelauto’s gaat. Een product dat nog wel eens wordt vergeten, zegt commercieel directeur Marc Beers. “Huren kan in veel gevallen zo veel slimmer en goedkoper.”

Europcar is zowel in Nederland als in Europa de grootste autoverhuurder; de naamsbekendheid is groot. Maar veel mensen in Nederland associëren het bedrijf toch vooral met (vakantie)auto’s in het buitenland. Terwijl Europcar juist groot is in de zakelijke markt en over een uitgebreide vloot van onder andere bestelbussen en zelfs vrachtwagens beschikt. Met dit ‘vooroordeel’ wil de nieuwe commercieel directeur Marc Beers korte metten maken. Te beginnen dus met de bestelauto.


Commercieel directeur Marc Beers van Europcar

Zakelijke verhuur maakt de hoofdmoot uit van de landelijke keten met 40 eigen vestigingen. Maar omvang zegt natuurlijk niet alles over de kwaliteit van het product, moet Beers toegeven. Hoewel ook menig leasemaatschappij dankbaar gebruik maakt van de omvang van Europcar. Vervangend vervoer, voorloopauto’s, projectauto’s… het wordt door, goed selecteerde, leasebedrijven vaak ingekocht bij Europcar. “Leasemaatschappijen hebben immers geen landelijke dekking met 40 vestigingen. Laat staan dat ze in het weekend zijn geopend of over een met haal- en brengservice beschikken”, aldus Beers.

We leveren een noodproduct
Nu flexibele mobiliteit helemaal top of mind is bij bedrijven, liggen er kansen voor de autoverhuurders. Want geen markt die zo dynamisch is als de autoverhuurmarkt waar niets belangrijker is als bezettingsgraad. Dat betekent: snel kunnen schakelen, de processen optimaal op orde hebben. “We leveren een noodproduct, een auto voor twee dagen, een bestelwagen voor een week, een koelauto voor de kerstperiode. Alles is precies afgestemd op de behoefte van de klant. Nooit onduidelijkheid over wat er moet gebeuren mocht een calamiteit zich voordoen. We streven dan ook altijd naar lange termijn partnerships; zakelijke klanten waarmee we vaste afspraken maken en die er al snel achter komen dat we uiteindelijk over de gehele linie goedkoper zijn dan al die prijsvechters die hun operatie doorgaans niet op orde hebben. Huren kan in veel gevallen zo veel slimmer en goedkoper.”

"Bedrijven investeren niet snel zelf in een eigen vloot bestelauto’s.
Huren houdt het park flexibel"

Zakelijke relaties krijgen van Europcar toegang tot een online bedrijfsaccount waarmee 24/7 reserveringen kunnen worden gemaakt en er altijd inzage is in onder andere managementinformatie en facturen. Ook kan er ‘op rekening’ worden gereden, voertuigen kunnen zelf online worden afgemeld. Is er voor langere tijd een bestelbus nodig? Ook hiervoor heeft Europcar een passende oplossing: met Lang Huren heeft de klant geen vast contract en kan de bus worden ingeleverd wanneer hij dat wil. De bus is altijd nieuw, onderhoudskosten zijn voor Europcar.

In dergelijke diensten ziet Beers momenteel volop groeikansen. Want er is door de aantrekkende economie grote vraag naar flexibele inzet van bestelauto’s. Bedrijven investeren niet snel zelf in een eigen vloot bestelauto’s. Huren houdt het park flexibel. “En als je dan een partner hebt die als een geoliede machine achter je staat, waarbij bijvoorbeeld de bestelbus op het werk of bij de werknemer wordt afgeleverd, dan ben je spekkoper”, aldus Beers. Overigens kunnen er ook vrachtauto’s worden gehuurd bij Europcar. In te zetten voor tijdelijk vervangend vervoer of bij overcapaciteit.

Elektrische bestelauto’s
Ook kent het park van Europcar elektrische auto’s en plug-in hybrides. Geschikt voor zakelijke rijders die hun lage bijtelling willen behouden. Ook nieuwe e-rijders kloppen aan. Vaak om kennis te maken met elektrisch rijden, zegt Beers. “De vraag is niet groot, maar wel de vragen over de techniek en gebruik van de auto’s. Operationeel zijn ze moeilijker in te zetten, zijn ook duurder in huurtarief, maar op het moment dat de vraag toeneemt, kunnen we snel schakelen en de vloot snel uitbreiden. Dat geldt ook voor elektrische bestelauto’s die bijvoorbeeld specifiek voor stadsdistributie worden ingezet door een sterk groeiend aantal e-commerce bedrijven. Ook hier houden we de vinger aan de pols; mocht de vraag zich sterk ontwikkelen, dan kunnen we ook hierin snel opschakelen!”

Deel dit artikel:
10051