10 en 11 november 2020 Expo Houten
Aanvang over:
03-Toyota-e-Palette-biedt-geautomatiseerde-mobiliteit-tijdens-Tokyo-2020

e-Palette is Toyota-taxi voor ‘Tokyo 2020’

Gepubliceerd: 16 oktober 2019

Toyota stelt 20 exemplaren van de e-Palette ‘Tokyo 2020 Version’ beschikbaar tijdens de Olympische en Paralympische Spelen. De geautomatiseerde batterij-elektrische voertuigen verzorgen via een vaste route het vervoer van atleten en hun assistenten.

De Toyota e-Palette is speciaal aangepast op basis van feedback van atleten over hun mobiliteitsbehoeften tijdens de spelen. Toyota meldt dat vooral gehandicapte atleten hebben geholpen om hun vervoersbehoeften in kaart te brengen: “We zijn er trots op dat we met hen kunnen werken aan een vervoermiddel dat hen niet alleen fysiek vervoert, maar hen ook de gelegenheid biedt om andere atleten te ontmoeten en ervaringen en emoties persoonlijk te delen.”

Mobiliteitsbedrijf

Toyota presenteerde de e-Palette al in 2018. Het is Toyota’s eerste voertuig dat specifiek voor toepassingen voor autonome mobiliteit als dienstverlening (Autonomous mobility as a Service – Autono-MaaS) is ontwikkeld. Het illustreert Toyota’s voortdurende transitie naar een mobiliteitsbedrijf en combineert elektrificatie, verbonden netwerken en geavanceerde rijtechnologie om nieuwe bedrijven en businessmodellen op het gebied van gedeelde mobiliteit te ondersteunen.

Autonoom rijden

In de ‘Tokyo 2020 Version’ is de Toyota e-Palette aangepast om te voldoen aan de specifieke behoeften in het olympisch en het paralympisch dorp. Hij heeft grote deuren en elektrisch bedienbare oprijplaten zodat groepen atleten – dus ook paralympische atleten – vlot en eenvoudig het voertuig in en uit kunnen. Het voertuig wordt aangestuurd door een gerobotiseerd aandrijfsysteem dat de Toyota e-Palette een maximumsnelheid tot 20 km/u geeft op autonomieniveau 4 (SAE1), maar er is voor de veiligheid ook iemand aan boord die het voertuig zo nodig kan besturen.

Mobility-as-a-service

De inzet van de Toyota e-Palette voor de mobiliteit van sporters en hun medewerkers is een essentieel onderdeel van Toyota’s missie om geavanceerde mobiliteit te bieden voor de Olympische en Paralympische Spelen van Tokyo in 2020 – waarvan Toyota de eerste wereldwijde mobiliteitspartner is. Verder wil Toyota de kennis die het verzamelt tijdens de evenementen toepassen om de ontwikkeling van de Toyota e-Palette voort te zetten en toekomstige toepassingen van ‘Mobility-as-a-Service’ te ondersteunen. De Toyota e-Palette wordt onthuld op de Toyota stand tijdens komende Tokyo Motor Show, die plaatsvindt van 23 oktober tot en met 4 november 2019.

Autonoom rijden

De Toyota e-Palette is uitgerust met een speciaal autonoom rijsysteem met hard- en software voor de besturing en geavanceerde sensors, camera’s en LiDAR. In combinatie met zeer nauwkeurige 3D mapping en een besturingssysteem kan de Toyota e-Palette op lage snelheden op niveau 4 autonoom rijden. Voor de veiligheid tijdens het gebruik heeft de Toyota e-Palette een mens-machine-interface, die tijdens autonoom rijden de communicatie met de mensen rond het voertuig – inclusief voetgangers – mogelijk maakt. De lampen aan beide zijden van het voertuig imiteren oogcontact om voetgangers te informeren over welke manoeuvres het voertuig maakt. Het autonome rijsysteem houdt dankzij zijn 360 graden brede blikveld eventuele obstakels rond het voertuig in de gaten. Het past de snelheid van de Toyota e-Palette aan de omstandigheden aan. Als extra voorzorgsmaatregel is er voor de veiligheid ook iemand aan boord die het gedrag van het voertuig controleert en wanneer nodig de besturing overneemt.

Deel dit artikel:
10051