12 en 13 november 2019 Expo Houten
Aanvang over:
sitebanner-800x99-animated-loop
MB eVito6

Daimler roept honderdduizenden dieselauto's met sjoemelsoftware terug

Gepubliceerd: 14 oktober 2019

De Duitse autofabrikant Daimler roept honderdduizenden busjes en auto's van het merk Mercedes-Benz terug vanwege uitstootproblemen met de dieselmotoren. Volgens de Duitse toezichthouder Kraftfahrt-Bundesamt (KBA), die daartoe opdracht heeft gegeven, is er sprake van illegale uitlaatgastechnologie.

Daimler denkt dat het aantal voertuigen dat wordt teruggeroepen de miljoen kan raken. Er worden in ieder geval 260.000 auto's van het model Sprinter, die voor 2016 geproduceerd zijn, teruggeroepen. De autofabrikant laat weten dat de getroffen klanten worden geïnformeerd.

Duitse media schrijven dat de diesels een software-update zullen krijgen, omdat de vermeende illegale software de uitstootwaarden zou kunnen beïnvloeden. Daimler zelf ontkent dat de technologie illegaal is en verleent naar eigen zeggen volledige medewerking aan het onderzoek.

Het is niet de eerste keer dat Daimler auto's terugroept. Afgelopen juni verplichtte het Duitse ministerie van Transport de autofabrikant om 60.000 dieselauto's terug te halen vanwege vermeende sjoemelsoftware. Het ging om het model GLK 220, dat geproduceerd werd tussen 2012 en 2015.

Daarnaast kreeg Daimler afgelopen september een boete van 870 miljoen euro voor betrokkenheid bij het dieselschandaal. De autofabrikant schoot volgens het Duitse openbaar ministerie sinds 2008 tekort bij de toezicht.

Het dieselschandaal kwam in 2015 aan het licht toen autofabrikanten, waaronder Daimler, op grote schaal sjoemelsoftware bleken te gebruiken. Ze deden dit om de stikstofuitstoot van de voertuigen te manipuleren. Hierdoor kwamen de auto's alsnog door de keuring terwijl ze te veel schadelijke stoffen uitstootten.

Bron: Nu.nl

Deel dit artikel:
Schrijf u hier in voor onze wekelijkse gratis nieuwsbrief!

Geef u op voor onze wekelijkse gratis digitale nieuwsbrief en u bent verzekerd en altijd geheel op de hoogte van het laatste nieuws uit de bestelauto sector met video verslagen, achtergronden, bestelauto testverslagen, Expo nieuws en informatie van deelnemers en partners. 

10051