10 en 11 november 2020 Expo Houten
Aanvang over:
ontwikkeling-wegvoertuig-CBS.png

CBS: aantal voertuigen op de weg blijft stijgen

Gepubliceerd: 03 april 2019

Nederland telt momenteel 12,7 miljoen wegvoertuigen waarvan 8,5 miljoen personenauto’s, meldt het CBS vandaag. Dat is wederom een stijging ten opzichte van vorig jaar, een kleine 2 procent. De auto van de zaak groeide met 4,4 procent.

Maar het zijn vooral de bestelauto’s die het hardst groeien: ten opzichte van een jaar eerder nam het aantal, net als het jaar daarvoor, met 3,6 procent toe. Die groei lijkt overigens vanaf dit jaar weer wat af te vlakken; gisteren werden de nieuwste verkoopcijfers op Bestelauto Expo bekendgemaakt en daaruit bleek dat afgelopen maand maart voor het eerst sinds een jaar de verkoopteller in de min stond (tov maart 2018).

Ook de verkopen van nieuwe personenauto’s staan dit eerste kwartaal (ruim) in de min met maar liefst 14,4 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dat is, volgens RAI en BOVAG, vooral te wijten aan de hogere BPM-bedragen door de nieuwe WLTP-regels. Auto’s worden fors duurder waardoor vooral de particuliere klant afhaakt.

Maar het totaal aantal auto’s van particulieren nam met 1,5 procent toe ten opzichte van een jaar eerder, terwijl het aantal auto’s op naam van bedrijven met 4,4 procent toenam. De helft van de Nederlanders van 18 jaar of ouder heeft nu een auto op naam staan. De gemiddelde leeftijd van het voertuig is opgelopen naar 11 jaar.  Dat was in 2009 nog 9 jaar.

Deel dit artikel:
10051