10 en 11 november 2020 Expo Houten
Aanvang over:
950x300-Milieuzone

BOVAG teleurgesteld: “Twee smaken milieuzones is er een te veel”

Gepubliceerd: 08 juli 2018

BOVAG is teleurgesteld over het voorstel van staatssecretaris Van Veldhoven om vanaf 2020 twee soorten milieuzones voor dieselauto’s in Nederland toe te staan. Dat is er een teveel, vindt BOVAG. Eén landelijk regime is duidelijker voor automobilisten.

In een brief aan de Tweede Kamer over de harmonisering van de milieuzones in Nederland stelt de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat dat gemeenten met ingang van 2020 een milieuzone mogen aanwijzen waarin alleen dieselauto’s jonger dan bouwjaar 2000 (Euro 3-norm) of 2005 (Euro 4-norm) worden toegestaan. De toegangsregels gelden zowel voor personenvoertuigen als voor bestelwagens.
Voor oldtimers, campers en dieselvoertuigen van mensen met een beperking gaan uitzonderingsregels gelden. In een milieuzone kunnen geen benzineauto’s worden geweerd. Voor het vrachtverkeer stelt Van Veldhoven voor om aan te sluiten bij de huidige afspraken in de Green Deal Zero Emission Stadslogistiek (ZES). Dat betekent dat er vanaf 2025 de mogelijkheid is om in binnensteden een zero-emissiezone in te stellen.

Liever één landelijk regime
BOVAG heeft altijd gewaarschuwd voor het gevaar dat Nederland een lappendeken van verschillende milieuzones wordt als er geen landelijk regime komt. Met het voorstel van Van Veldhoven bestaat die lappendeken nog steeds uit twee lappen, en dat is er één teveel. Het levert nog altijd onduidelijkheid voor automobilisten. Bovendien is het plan nu dat die zones met ingang van 2025 verder worden aangepast, maar ook dan nog steeds twee smaken kennen. Gemeenten moeten dan kiezen voor toegang voor dieselauto’s jonger dan 2005 of 2009.

Betrokken bij uitwerking
De komende tijd wordt dit plan nader uitgewerkt. BOVAG is daarbij betrokken en zal de staatssecretaris met name houden aan haar belofte om ontheffingen voor campers en oldtimers te realiseren. Ook blijft BOVAG scherp letten op de werking en de resultaten van dit systeem, zodat er over een paar jaar een goede evaluatie kan plaatsvinden.

Bron: Bovag nieuws

Deel dit artikel:
10051