10 en 11 november 2020 Expo Houten
Aanvang over:

Bestelautoverkopen Europa: maart negatief, maar eerste kwartaal in de plus

Gepubliceerd: 30 april 2018

Uit cijfers van ACEA, de internationale associatie van autofabrikanten, blijkt dat het aantal Europese registraties van bestelauto’s in maart met -2,5 procent een kleine dip beleefde, maar over het gehele eerste kwartaal met +2,7 procent toch een positief beeld vormt. 

De grootste markt blijft in de maand maart het Verenigd Koninkrijk met krap 60 duizend stuks (-5,6 procent), tweede is opnieuw Frankrijk met dik 48.000 eenheden (+8,2 procent). Naar Nederlandse begrippen uiteraard enorme aantallen, die drie- tot tweemaal zo hoog zijn als wat er in het gehele eerste kwartaal bij ons is afgezet. Frankrijk is over het geheel eerste kwartaal gerekend veruit de grootste markt; daar werden 116 duizend lichte bestelauto’s (tot 3.500 kg GVW) geregistreerd, een groei van 6,0 procent.
Nederland is qua grootte de zesde markt van Europa, zowel in maart als over het eerste kwartaal. Groter zijn alleen Duitsland, Spanje en Italië. 
In heel Europa beloopt de afzet in de eerste drie maanden krap 535 duizend stuks waarvan in maart 232 duizend. De grootste groeimarkten waren in maart Roemenië (+20,1 procent) Griekenland (+22,7 procent) en Bulgarije (+57,8 procent), terwijl de krimp met afstand het grootst was in Denemarken (-24,2 procent).
Zoals al eerder gemeld is de markt in Nederland gelijk aan de Europese: kleine min in maart, kleine plus over het eerste kwartaal. 

Download hier de de grafiek met verkopen per EU land (pdf.)

Deel dit artikel:
10051