10 en 11 november 2020 Expo Houten
Aanvang over:
Ford_Transit_custom.jpg

Augustus goede maand bestelautoverkopen: +9%

Gepubliceerd: 06 september 2019

De bestelautoverkoop in Nederland heeft een goede maand achter de rug. In totaal gingen er 9 procent meer bestelauto’s over de toonbank dan vorig jaar augustus. Volkswagen deed het goed (met name de Crafter) en ook de Mercedes Vito is populair.

Het een en ander blijkt uit cijfers van RDC. De gehele markt staat nu op een plus van (een magere) 1,22 procent. Daarmee lijkt het jaar toch af te stevenen op een recordaantal sinds 2008.

Marktleider Volkswagen heeft een aandeel van 20 procent, gevolgd door Mercedes met 15,3 procent en Ford met 13,5 procent. De verkoopknallers zijn daar – in absolute aantallen – respectievelijk de Transporter, de Sprinter en de Transit Custom. De verkopen van de Toyota ProAce blijven wat achter, afgelopen maand dook de verkoop zelfs met ruim 45 procent. Renault, qua marktaandeel op de vierde plek, staat dit jaar tot en met augustus op een verlies van zo’n 4 procent en dook vorige maand zelfs terug met bijna 37 procent ten opzichte van augustus 2018. Van de Trafic gingen er dit jaar 2.570 over de toonbank, 14 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. Alleen de kleinere Kangoo pluste vorige maand in de verkopen.

Peugeot (marktaandeel: 9,9 procent) scoorde vorige maand met de Boxer (+43 procent) en de Partner (+32 procent). Maar over het gehele jaar staan die modellen nog op verlies. Alleen de Expert, ondanks slechtere verkopen vorige maand, staat nog op winst dit jaar (+ 6,5 procent).

Opel tenslotte heeft dit jaar vooralsnog een plus van ruim 4 procent (marktaandeel: 8,4 procent) in de verkopen. De Combo is daar de verkoophit; vorige maand pluste de verkopen zelfs met 75 procent, het hele jaar valt er al een plus van ruim 28 procent te noteren.

Overigens is het leaseaandeel van bestelauto’s momenteel groter dan het aantal dat in bezit is van zakelijke fleetowners. Dat lease- (en rental) aandeel is nu bijna 38 procent tegenover 34 procent (zakelijke) koop. Vooral Volkswagen blijkt een echt leasemerk te zijn met een aandeel van bij 26 procent. Terwijl Mercedes en Ford een leaseaandeel hebben van rond de 15 procent.

Foto: De Ford Transit Custom, met 624 stuks de best verkopende bestelauto in augustus.

Deel dit artikel:
10051