10 en 11 november 2020 Expo Houten
Aanvang over:
BEX_2019-wk42_foto2a

‘Meer schades door onervaren chauffeurs bezorgdiensten’

Gepubliceerd: 14 oktober 2019

Toenemende drukte in het verkeer door bezorgdiensten en onervaren chauffeurs leiden tot een toename van het aantal schades en premies stijgen explosief en gaan vaker ten koste van winstmarges, aldus Prodrive Academy en Moove Connected Mobility.

“Het is logisch dat de schadelast bij veel bezorgdiensten enorm stijgt”, aldus Tim Jansen van Prodrive Academy, dat onder meer trainingen in verhoogde rijvaardigheid geeft. “De grote bestelwagens worden vaak bestuurd door jonge chauffeurs. Het is vragen om problemen om hun hele dagen zonder enige bijscholing laten rijden, manoeuvreren en parkeren in het drukke verkeer.” Jansen kiest voor de schadepreventie-aanpak door trainingen en “eventueel een beloningsprogramma”. Het maatwerkprogramma wordt op Europees niveau aangeboden, waardoor het ook interessant is voor internationaal opererende organisaties. “Het gebruik van telematica is essentieel”, aldus Han Arts van  Moove, een specialist in automotive telematica en car sharing. “Het programma is uniek omdat bestuurders tijdens het rijden realtime feedback krijgen op hun gedrag door middel van geluidssignalen of gesproken observaties.”

Investeren

Prodrive Academy en Moove zeggen niet alleen dat bestuurders veiliger onderweg zijn, maar ook dat de investering zijn geld oplevert. Jansen: “Als de verzekeringspremies, leasetarieven en het aantal eigen risico’s per voertuig flink zijn gestegen omdat er veel schade is gereden, dan kan deze bij minder schades ook dalen. De dalende premie en schadelast levert veel meer op dan wat het implementeren van een schadepreventieprogramma kost. Daarnaast voorkom je dat ze een jaar later opnieuw stijgen”.

Deel dit artikel:
10051