10 en 11 november 2020 Expo Houten
Aanvang over:

Zware elektrische bestelauto straks ook met B-rijbewijs

Gepubliceerd: 24 augustus 2017

Brussel heeft groen licht gegeven aan het verzoek van meerdere Nederlandse (transport)partijen voor een vrijstellingsregeling C-rijbewijs voor het gebruik van zwaardere, elektrisch aangedreven bestelauto’s (tot max 4.250 kg). De nieuwe regeling gaat in de loop van 2018 in.

Bepaalde elektrische bestelauto’s die zwaarder zijn dan 3.500 kg mogen straks dus ook met een ‘gewoon’ rijbewijs B bestuurd worden. De ontheffing, die vanuit de Commissie in Brussel moet komen, is nodig omdat bestelauto’s vanwege de accu’s een hoger gewicht hebben dan gewone voertuigen.Het besluit mag geen impact hebben op de verkeersveiligheid, stelt Brussel. Daarom is er een aantal voorwaarden aan de vergunning verbonden. Zo is de maximum massa van de voertuigen beperkt tot 4.250 kg. De ontheffing is ook alleen binnen Nederland van kracht en deze geldt tot uiterlijk 31 december 2022. Een belangrijk punt is verder dat de bestuurder van het voertuig een speciale opleiding van minstens 5 uur moet hebben gevolgd voor het besturen van een elektrisch voertuig van meer dan 3.500 kg. Nederland moet daarnaast aan de Commissie verslag uitbrengen over het verloop van de nieuwe regeling.
 

Deel dit artikel:
Schrijf u hier in voor onze wekelijkse gratis nieuwsbrief!

Geef u op voor onze wekelijkse gratis digitale nieuwsbrief en u bent verzekerd en altijd geheel op de hoogte van het laatste nieuws uit de bestelauto sector met video verslagen, achtergronden, bestelauto testverslagen, Expo nieuws en informatie van deelnemers en partners. 

10048