10 en 11 november 2020 Expo Houten
Aanvang over:
EM_nieuws_week40_foto2

ZF maakt ‘kleine zelfstandige’ van bestelauto

Gepubliceerd: 03 oktober 2018

Een pakketbezorger die zelf zijn bestelauto bestuurt? Hoeft niet meer, zegt ZF Friedrichshafen AG, producent van onder meer aandrijfsystemen. De komende vijf jaar investeert het maar liefst € 12 miljard in e-mobiliteit en autonoom rijden in de wereld van logistiek.

ZF presenteert de Innovation Van, een concept voor de bestelauto van de pakketbezorger van de nabije toekomst. De Innovation Van, nu gebouwd op basis van een Fiat Ducato, leunt sterk op de nieuwe supercomputer ZF ProAI en kan autonoom rijden op niveau 4. Dit betekent dat hij volstrekt zelfstandig zijn weg baant door stadscentra, woonwijken en bedrijventerreinen, terwijl hij intussen de bezorger bij diens taken ondersteunt. In de praktijk betekent dit onder meer dat de bezorger aan de passagierskant van de auto instapt en zich laat rijden naar een volgend adres - een opmerkelijk tafereel voor omstanders, alsof er een onzichtbaar figuur de auto bestuurt. Terwijl de bezorger bij een adres aanbelt, sjokt de auto alvast naar een volgend strategisch punt om zijn baasje weer op te halen. Handig als er geen parkeerplaats voorhanden is. De bestuurder kan de auto ook opdragen om juist elders naar een parkeerplaats te gaan zoeken. Ook dat kan de Innovation Van zelfstandig. ZF, een grote toeleverancier van de auto-industrie, zegt over de toepassing van dit nieuwe concept met verschillende partijen in gesprek te zijn. 
 

Deel dit artikel:
Schrijf u hier in voor onze wekelijkse gratis nieuwsbrief!

Geef u op voor onze wekelijkse gratis digitale nieuwsbrief en u bent verzekerd en altijd geheel op de hoogte van het laatste nieuws uit de bestelauto sector met video verslagen, achtergronden, bestelauto testverslagen, Expo nieuws en informatie van deelnemers en partners. 

10048