10 en 11 november 2020 Expo Houten
Aanvang over:

Overstappen naar een elektrische bestelauto

Gepubliceerd: 15 maart 2018

Het is wel duidelijk dat voldoende rijbereik zo’n beetje het belangrijkste keerpunt is om over te stappen naar elektrisch transport. Zodra het “echte” rijbereik boven de 350 kilometer uit komt is dat voor veel ondernemers genoeg om geen concessie te hoeven doen op het dagelijks gebruik. Niet dat iedere bestelauto die afstand elke dag moet afleggen; hij moet het alleen wel kunnen. Is die gedachte van ondernemers realistisch?

Omdat ondernemers tot nu toe niet zeker kunnen weten of je op de werkadressen ook kunt opladen is dat zeker het geval. Om 350 kilometer te kunnen rijden heb je afhangende van het type bestelauto en het rijgedrag, een accu nodig van ongeveer 75 kWh en die weegt al snel 800 kg. In tegenstelling tot personenwagens, is het leeggewicht van een bestelauto heel belangrijk. Hoe hoger het leeggewicht, hoe lager het laadvermogen. Hoe hoger het laadvermogen, hoe efficiënter de bestelauto.

Het is zo dat bestelautofabrikanten, maar ook de fabrikanten van opbergsystemen, laadbakken en laadliften continu bezig zijn om hun producten zo licht mogelijk te maken zonder kwaliteit en duurzaamheid uit het oog te verliezen. Een gewichtsbesparing op een laadklep van 30 kg wordt al gezien als een grote winst. Een accu van 800 kg maakt een bestelauto beperkt bruikbaar omdat door het hogere eigen gewicht te weinig overblijft om te kunnen laden. Immers is het totale gewicht voor mensen met een B-rijbewijs gemaximeerd op 3500 kg. Boven dat gewicht heb je een C-rijbewijs nodig.

Gelukkig wordt er hard gewerkt aan een ontheffing voor bestuurders van elektrische bestelauto’s die dan 4.250 kg mogen wegen. Verwacht wordt dat in de tweede helft van dit jaar de regeling er is zodat er meer en meer ondernemers kunnen overstappen naar schoon transport zonder in te leveren op de bruikbaarheid. 

 Tekst: Jasper Engel

 

Deel dit artikel:
Schrijf u hier in voor onze wekelijkse gratis nieuwsbrief!

Geef u op voor onze wekelijkse gratis digitale nieuwsbrief en u bent verzekerd en altijd geheel op de hoogte van het laatste nieuws uit de bestelauto sector met video verslagen, achtergronden, bestelauto testverslagen, Expo nieuws en informatie van deelnemers en partners. 

10048