10 en 11 november 2020 Expo Houten
Aanvang over:

Nederland telt meeste laadpalen van Europa

Gepubliceerd: 27 augustus 2018

Nederland heeft de meeste publieke laadpalen voor elektrische auto’s in de Europese Unie (EU). Van alle publieke laadpunten, stond eind juni 2018 maar liefst 28,1 procent in Nederland.  Dat zijn er 32.875. Nederland telt inmiddels in totaal ruim 122 duizend laadpalen. Dit blijkt uit een publicatie van RAI Vereniging over de elektrische auto’s en laadinfrastructuur.

 (Ziet u door het laadpalenbos nog de laadpaal staan..?)

Nederland telt veruit de meeste publieke laadpalen in de EU. Dat concludeert fabrikantenorganisatie Acea. In totaal staan er 100 duizend laadpalen, waarvan 28 procent in Nederland. Duitsland (22%), Frankrijk (14%) en het VK (12%) volgen op geruime afstand. In Oost- en Zuid-Europa staan de minste laadpalen, zo telt Roemenië er maar 114, Bulgarije 94 en Griekenland 38 laadpalen. In totaal staan 76 procent van alle laadpalen in vier landen, goed voor 27 procent van het totale grondoppervlak van de EU.

RAI Vereniging meldt dat er ook nog eens een kleine negentig duizend laadpalen staan bij particulieren en bedrijven. 

Onhaalbaar
Volgens Acea zijn de plannen van het Europees Parlement om in 2030 een CO2-reductie van vijftig procent te bewerkstelligen volstrekt onhaalbaar. "Dat zou betekenen dat er vanaf nu ieder jaar 700 duizend laadpalen geplaatst moeten worden", zegt secretaris generaal Eric Jonnaert. Volgens Acea is het plan van de Europese Commissie, dat een reductie van 30 procent voorstelt, al zeer ambitieus. "Alle lidstaten zullen snel tempo moeten maken met het aanleggen van laadinfrastructuur. Alleen dan kunnen consumenten overtuigd worden om over te stappen op een EV."

 (bron Acea)

Acea concludeerde eerder al dat uitsluitend in rijke landen er veel EV's verkocht worden. Alleen die landen zijn in staat om dure subsidieprogramma's op te tuigen. In Nederland bedraagt het marktaandeel van plug-ins en Ev's opgeteld 2,7 procent. In Duitsland (1,6%), VK (1,9%) en Frankrijk (1,7%) ligt dat marktaandeel lager. Binnen de EU is het marktaandeel van plug-ins en EV's alleen in Zweden (5,6%) hoger. Noorwegen is buiten beschouwing gelaten door Acea. 

Deel dit artikel:
Schrijf u hier in voor onze wekelijkse gratis nieuwsbrief!

Geef u op voor onze wekelijkse gratis digitale nieuwsbrief en u bent verzekerd en altijd geheel op de hoogte van het laatste nieuws uit de bestelauto sector met video verslagen, achtergronden, bestelauto testverslagen, Expo nieuws en informatie van deelnemers en partners. 

10048