10 en 11 november 2020 Expo Houten
Aanvang over:

Milieu en kosten drijfveren voor overstap elektrische bestelauto’s

Gepubliceerd: 12 oktober 2018

Een internationale studie van UPS en GreenBiz beschrijft de drijfveren en hindernissen van fleetowners voor een overstap naar elektrische voertuigen. De wil is er, 64 procent denkt ook nog eens flinke kostenvoordelen te behalen, maar uitdagingen zijn er ook.

De belangrijkste motivaties om naar elektrische voertuigen over te stappen zijn voor 83% van de ondervraagde grote bedrijven duurzaamheids- en milieudoelstellingen. Een vermindering van de totale eigendomskosten – hierin spelen zowel de directe als de indirecte kosten en de besparingen over de volledige levensduur van het voertuig een rol – wordt door 64% van de ondervraagden aangehaald. Naast de brandstofbesparing vereisen elektrische voertuigen minder onderhoud dan traditionele voertuigen met een interne verbrandingsmotor, wat betekent dat de onderhoudskosten laag zijn.

Ondanks hun wil om naar elektrische voertuigen over te stappen, staan veel fleetowners voor een aantal uitdagingen. 55% van de ondervraagden noemen de aanvankelijke aankoopprijs van commerciële elektrische voertuigen als belangrijkste hindernis. 44% ziet onaangepaste oplaadpunten in de regio als een obstakel en 92% meldt ‘niet goed uitgerust’ te zijn om zich aan te passen aan commerciële laadbehoeften. Uit de studie blijkt echter ook dat minder dan 50% van de ondernemingen voor hun laadinfrastructuur samenwerkt met de regering of met nutsbedrijven.

Keerpunt

“De uitdaging van de prijzen en de infrastructuur kan ontmoedigend zijn, maar we zien nieuwe oplossingen hiervoor langzaam komen”, zegt Scott Phillipi, UPS senior director of automotive maintenance and engineering. “In de VS hebben we onlangs 50 elektrische bestelauto’s besteld die volgens ons hetzelfde zullen kosten als klassieke dieselwagens. In Londen hebben we een oplossing gevonden voor onze oplaadbehoeften dankzij een samenwerking met de regering en particuliere organisaties. De businesscase, en de groeiende voorkeur voor elektrische voertuigen van stedelijke en nationale regeringen, zullen ons helpen om het keerpunt te bereiken voor de grootschalige invoering van elektrische voertuigenvloten.”

Lease overwegen

Ondervraagde fleetmanagers en deskundigen stellen strategieën voor om dit soort uitdagingen het hoofd te bieden, waarvan ‘klein beginnen’ de eerste is. In plaats van de vloot op grote schaal te vervangen, zullen veel bedrijven voor elektrische opties kiezen bij de vervanging van individuele voertuigen en zelfs de lease van elektrische voertuigen overwegen om de aankoopkosten te temperen. 

Volgens Paul Carp, research director en senior analyst van de GreenBiz Group, is de samenwerking met de auto-industrie cruciaal om de overgang naar elektrische vloten voor een groot aantal gebruiksdoeleinden te versnellen. Ook werkt UPS bijvoorbeeld samen met nutsbedrijven om nieuwe technologie, zoals smart grid charging in Londen, sneller te kunnen introduceren. 

Het (Engelstalige) rapport “Curve Ahead: The Future of Fleet Electrification” is hier te downloaden.
 

Deel dit artikel:
Schrijf u hier in voor onze wekelijkse gratis nieuwsbrief!

Geef u op voor onze wekelijkse gratis digitale nieuwsbrief en u bent verzekerd en altijd geheel op de hoogte van het laatste nieuws uit de bestelauto sector met video verslagen, achtergronden, bestelauto testverslagen, Expo nieuws en informatie van deelnemers en partners. 

10048