10 en 11 november 2020 Expo Houten
Aanvang over:
eu foto

EU stemt over toekomstige CO2-doelstellingen

Gepubliceerd: 01 oktober 2018

Aankomende woensdag (2 oktober) stemt het Europees Parlement over de toekomstige CO2-doelstellingen voor auto's en bestelwagens, de European Automobile Manufacturers 'Association (ACEA) vestigt de aandacht van de besluitvormers op het belang van deze plenaire stemming - niet alleen voor het milieu, maar ook ook voor de toekomst van de EU-auto-industrie.

"Onze industrie zet zich in voor de overgang naar voertuigen met nulemissie. Maar deze overgang moet geleidelijk en in plaats van een abrupte manier worden verzekerd ", aldus ACE-secretaris-generaal Erik Jonnaert.

Toekomstige CO2-reducties zijn sterk afhankelijk van een veel grotere verkoop van voertuigen met alternatieve aandrijving. Elektrische aandrijflijnen hebben echter minder bewegende delen dan de gemiddelde verbrandingsmotor. Hun productie vereist niet alleen verschillende vaardigheden maar ook minder productiearbeid.

"Hoe agressiever de CO2-reductiedoelen zijn, des te ontwrichtender zijn de socio-economische gevolgen, vooral in lidstaten en regio's waar het aandeel van de sector in de industriële output hoog is", legt Jonnaert uit. In vier van de tien EU-regio's is de automobielsector goed voor meer dan 10% van de werkgelegenheid in de industrie

Hoewel alle fabrikanten zwaar investeren in voertuigen met alternatieve aandrijving, blijft hun marktintroductie voorlopig vrij zwak en gefragmenteerd in de EU. Inderdaad vertegenwoordigden elektrisch oplaadbare voertuigen vorig jaar slechts 1,5% van de autoverkopen in de EU.

Jonnaert: "Het stimuleren van de verkoop van elektrische auto's vereist ook meer steun van nationale overheden om een EU-brede uitrol van oplaadinfrastructuur te waarborgen, evenals prikkels om klanten aan te moedigen over te stappen op dergelijke voertuigen."

"De inzet van de stem van woensdag is extreem hoog voor de hele sector, die goed is voor meer dan 6% van de werkende bevolking in de EU en 27% van alle particuliere EU-investeringen in onderzoek en ontwikkeling," waarschuwde Jonnaert.

"We roepen EP-leden op zich bewust te zijn van de mogelijke onbedoelde gevolgen van hun stem. Vermindering van de CO2-uitstoot van de transportsector is uiteraard van cruciaal belang, net als betaalbare mobiliteit voor consumenten en de levensvatbaarheid op lange termijn van de Europese automobielsector. "
 

Deel dit artikel:
Schrijf u hier in voor onze wekelijkse gratis nieuwsbrief!

Geef u op voor onze wekelijkse gratis digitale nieuwsbrief en u bent verzekerd en altijd geheel op de hoogte van het laatste nieuws uit de bestelauto sector met video verslagen, achtergronden, bestelauto testverslagen, Expo nieuws en informatie van deelnemers en partners. 

10048