Beurs is verplaatst naar 2021
Aanvang over:
Duurzame stadsdistributie

Doorpakken in duurzame stedelijke distributie

Gepubliceerd: 19 februari 2018

In de onlangs gepubliceerde bluepaper komt de expertgroep City Distribution met aanbevelingen voor de retail, logistiek dienstverleners en gemeenten met betrekking tot duurzame stadsdistributie. Want we staan nog maar aan het begin van de mogelijkheden die digitalisering en robotisering met zich meebrengen.

De groeiende e-commerce en alle aandacht voor duurzaamheid, luchtkwaliteit, deeleconomie en circulaire economie. Samen met een groeiende stedelijke bevolking heeft dat grote invloed op de stadsdistributie. De uitdagingen zijn dan ook groot, niet alleen voor de retail en gemeenten, maar vooral ook voor de logistieke dienstverleners. Diensten als same-day delivery en korte tijdsvensters maken het bezorgen van pakketten erg complex voor de verzendende en vervoerende partijen. Als gevolg hiervan worden webwinkels en logistiek steeds meer uit elkaar gedreven; de consument bepaalt zelf zijn logistiek.

Logistiek dienstverleners kunnen het verschil maken door te investeren in uitstootvrije modaliteiten, schets de expertgroep City Distribution in haar bluepaper. Om de business case sluitend te maken is onder meer duidelijkheid nodig over de definitie van het emissievrije gebied in de steden en moeten voldoende emissievrije of hybridevoertuigen beschikbaar zijn tegen marktconforme tarieven.

Bovendien: het bieden van gemak aan consumenten, zoals pick-up-points, pre-ordering, click&collect, same-day delivery, tijdvaklevering (waarbij de ontvanger aan zet is) en de beperkte beschikbare ruimte in de binnenstad, maakt het soms noodzakelijk om als vervoerders samen te werken, want het is lastig om dergelijke zaken in één logistiek netwerk te integreren. Voertuigen gaan vol heen en grotendeels leeg terug. Daarom het advies: onderzoek of het mogelijk is om deze capaciteit slimmer te benutten voor retourstromen, bijvoorbeeld door een samenwerking op het gebied van b2b- en b2c-retouren!

Download de bluepaper op Thuisiwnkel.org
 

Deel dit artikel:
Schrijf u hier in voor onze wekelijkse gratis nieuwsbrief!

Geef u op voor onze wekelijkse gratis digitale nieuwsbrief en u bent verzekerd en altijd geheel op de hoogte van het laatste nieuws uit de bestelauto sector met video verslagen, achtergronden, bestelauto testverslagen, Expo nieuws en informatie van deelnemers en partners. 

10048