10 en 11 november 2020 Expo Houten
Aanvang over:

Crafter op waterstof

Gepubliceerd: 20 september 2018

Naast de twee jaar geleden al aangekondigde, geheel elektrische e-Crafter introduceert Volkswagen als verrassing de Crafter HyMotion, een waterstof-bestelauto met brandstofcel. Bijzonder, omdat deze aandrijfvorm behalve bij enkele Aziatische merken (personenauto’s) niet meer zo in zwang lijkt te zijn. Voor VW is dit zelfs het tweede model, eerder verscheen al het prototype Caddy HyMotion.

De Crafter HyMotion is een studiemodel voor een emissievrije, grote bestelauto voor de lange afstand. Hij heeft een GVW van 4.250 kg en zou 500 km op een lading waterstof moeten kunnen halen. 

Zo werkt de brandstofcel
Een brandstofcel gebruikt energie die vrijkomt bij de chemische reactie tussen waterstof (H2) en zuurstof (O) om elektrische energie op te wekken. Het enige restproduct is waterdamp. In detail: het centrale element van elke individuele brandstofcel is een protonen-geleidend membraan - samen vormen de brandstofcellen een ‘stack’. Elk membraan bevindt zich tussen een anode en een kathode. Waterstof vloeit aan de zijde van de anode en aan de kathode-kant komt zuurstof binnen. Bij dit proces reageren waterstof en zuurstof met elkaar en vormen ze water aan de zijde van de kathode. Hier zet de brandstofcel de chemische energie van het oxidatieproces direct om in elektriciteit. Dit staat ook wel bekend als ‘koude verbranding’.

Kosten en infrastructuur
Brandstofcelaandrijving zoals in de Crafter HyMotion is aanzienlijk duurder dan elektrische aandrijving. Volkswagen verwacht echter dat dat de productiekosten voor dit systeem per 2025 aanzienlijk lager zullen zijn. Rond die tijd zal de verkrijgbaarheid van waterstof ook veel beter zijn dan nu. Dat betekent dat de infrastructuur de komende jaren uitgebreid moet worden. Als bijvoorbeeld het aantal stations in Duitsland tussen 2025 en 2030 zoals verwacht toeneemt tot 1.000, zou dat genoeg zijn voor de commerciële doorbraak van brandstofcelaandrijving. Volkswagen Bedrijfswagens is daar met modellen als de Crafter HyMotion dan klaar voor.

Deel dit artikel:
Schrijf u hier in voor onze wekelijkse gratis nieuwsbrief!

Geef u op voor onze wekelijkse gratis digitale nieuwsbrief en u bent verzekerd en altijd geheel op de hoogte van het laatste nieuws uit de bestelauto sector met video verslagen, achtergronden, bestelauto testverslagen, Expo nieuws en informatie van deelnemers en partners. 

10048