10 en 11 november 2020 Expo Houten
Aanvang over:
verizon onderzoek rijgedrag

Bestuurder bestelauto wil beloond worden voor goed rijgedrag

Gepubliceerd: 06 september 2018

Onderzoek van Verizon Connect toont aan dat vier op de tien ondervraagden positief staan tegenover registreren rijgedrag door gps- en voertuigvolg- of fleetmanagementsysteem. Nog maar een klein deel van de werknemers staat negatief tegenover een kastje in de auto.

Twee derde van de werknemers (65 procent) staat positief tegenover het idee dat de werkgever een beloning voor een veilige en zuinige rijstijl invoert als stimulans voor veilig en zuinig rijgedrag. Bijna de helft van de respondenten (49 procent) zou inzicht willen in het eigen rijgedrag, bijvoorbeeld in de vorm van periodieke rapportages. Drie op de tien (31 procent) zou er zelfs positief tegenover staan wanneer hier een competitief element aan wordt toegevoegd. Dat blijkt uit onderzoek naar rijgedrag van Verizon Connect. Samen met onderzoeksbureau Panelwizard ondervroeg Verizon Connect, leverancier van telematica- en fleetmanagementoplossingen, 816 bestuurders van bedrijfswagens in verschillende branches in Nederland, waaronder transport, logistiek, bouw en installatie.

Fleetmanagementsysteem
Om veilig en zuinig rijgedrag te belonen, gebruiken werkgevers vaak inzicht op basis van gps- en voertuigvolgsystemen. Vrijwel alle ondervraagden (92 procent) vinden dat een werkgever middelen of strategieën mag inzetten om werknemers te helpen met de bedrijfswagen veiliger of zuiniger te rijden. Vier op de tien werknemers (42 procent) staan bovendien positief tegenover het idee dat de werkgever rijgedrag bijhoudt met een gps- en voertuigvolg- of fleetmanagementsysteem. Minder dan een tiende van de ondervraagden gaf aan hier juist negatief tegenover te staan. 

Respondenten die positief zijn over het idee van een fleetmanagementsysteem, hebben daar verschillenden redenen voor. Volgens het onderzoek zou 61 procent van die groep werknemers graag weten of zijn rijstijl wel zuinig en veilig is. Bijna de helft (49 procent) vindt het handig dat collega’s met onveilig rijgedrag op basis van dit inzicht aangesproken kunnen worden op hun rijgedrag. Ruim een derde (33 procent) zou dit inzicht gebruiken om zijn werkgever te laten zien hoe (on)realistisch de in de planning opgenomen reistijd is, en een even groot percentage zou een fleetmanagementsysteem handig vinden voor automatische ritregistratie. 

Jan Willem Doornbos, Marketing Manager Benelux bij Verizon Connect: “Veel werkgevers hebben het idee dat werknemers er helemaal niet op zitten te wachten inzicht te krijgen in hun rijgedrag, laat staan het feit dat werkgevers dit rijgedrag dan ook kunnen monitoren. Terwijl inzicht verkrijgen aangeeft dat werkgevers de veiligheid van werknemers hoog in het vaandel hebben staan. Dit onderzoek toont juist aan dat slechts een klein deel van de werknemers hier negatief tegenover staat. Dus staat werkgevers niets meer in de weg om inzicht te verzamelen én te delen met hun werknemers.”
 

Deel dit artikel:
Schrijf u hier in voor onze wekelijkse gratis nieuwsbrief!

Geef u op voor onze wekelijkse gratis digitale nieuwsbrief en u bent verzekerd en altijd geheel op de hoogte van het laatste nieuws uit de bestelauto sector met video verslagen, achtergronden, bestelauto testverslagen, Expo nieuws en informatie van deelnemers en partners. 

10048