10 en 11 november 2020 Expo Houten
Aanvang over:
Hacker-bestelwagen-low-1-1030x459

5 zaken die je moet weten over inbraken in bestelauto's 

Gepubliceerd: 07 maart 2019

Niet de pakketjes, maar hoogwaardig gereedschap is voor inbrekers het meest aantrekkelijk om te stelen uit een bestelbusje. Dat zegt Margreet Jansen van Verzekeringsbureau Bestrijdings  Voertuigencriminaliteit (VdV). Vooral in de nachtelijke uren roven bendes de busjes van ondernemers in de bouw leeg.

“Voor autodieven is gereedschap stelen interessant, omdat dit een goede tweedehandswaarde heeft en omdat  gereedschap slecht geregistreerd wordt”, legt Jansen uit. Bezitters van een Ford Transitbusjes worden het vaakst getroffen door gereedschapsdiefstallen. “Maar ook eigenaren van de Volkswagen Crafter en de Mercedes Vito zijn vaak de dupe.”

Slot kraken
Een inbreker heeft het standaardslot van de laadruimte van een bestelwagen gemiddeld binnen 30 seconden open. De standaard deursloten zijn voor inbrekers redelijk eenvoudig te forceren. Daarom kiezen veel ondernemers voor extra deursloten op de voor-, achter- en eventueel zijdeur. Elk slot is te kraken maar hoe langer een inbreker bezig is, hoe sneller hij afhaakt. Nieuwe sloten zorgen dus voor een rem op inbraken.

Schadebedrag
De schade bij een inbraak loopt al snel op tot duizenden euro’s. Die bestaat niet alleen uit het verlies van het kostbare gereedschap, maar ook uit eventuele braakschade aan de bus en de gederfde inkomsten doordat werk niet kan worden uitgevoerd.

Groeiende tendens
Uit cijfers van de Landelijke Eenheid van de politie blijkt dat er in 2017 bijna 8.000 keer aangifte is gedaan van diefstal van gereedschap uit voertuigen. Ter vergelijking, in 2014 bleef de teller steken op  3.798 aangiften. Vooral in 2015 nam het aantal aangiften fors toe tot maar liefst 8.076. Vorig jaar was het met name in de regio Haaglanden raak. In de eerste drie maanden werden 1500 eigenaren van busjes van hun gereedschap bestolen.

Schade voorkomen
Om te voorkomen dat je zelf de dupe wordt van bendes die het op de inhoud van jouw busje hebben voorzien kun je een aantal maatregelen nemen. Zo is het verstandig om op een veilige plaats te parkeren, waar straatverlichting aanwezig is. Daarnaast is het verstandig om een alarmsysteem te installeren, geen uitbundige reclame op de bus te zetten en stevige, extra sloten op de deuren te monteren. Daardoor maak je het inbrekers een stuk lastiger.

Bron: evofenedex
Bron beeld: Imbema

Deel dit artikel:

Gerelateerde exposanten

Schrijf u hier in voor onze wekelijkse gratis nieuwsbrief!

Geef u op voor onze wekelijkse gratis digitale nieuwsbrief en u bent verzekerd en altijd geheel op de hoogte van het laatste nieuws uit de bestelauto sector met video verslagen, achtergronden, bestelauto testverslagen, Expo nieuws en informatie van deelnemers en partners. 

10048